2012.06.25.
21:32

Írta: RolFic

Néhány éven belül minden felhőben / cloudban fog futni

 

Már 2012 is a cloud éve, de az elkövetkező években el fogunk jutni odáig, hogy nagy sebességű internettel és egy böngésző futtatásra képes eszközzel bárhol, bármikor fogunk tudni akár dolgozni, vagy a saját fotóinkat böngészgetni.

Manapság már 3 alapvető területen előszeretettel használják a felhasználók a felhő / cloud nyújtotta lehetőségeket, ezek:

- online fájl tárolás - pl. Dropbox, Box.com, Google Drive

- online szinkronizálás - pl. iCloud, Microsoft Cloud, Andoid Cloud

- online jegyzettömb - pl. Evernote

A Cloud Computing az elmúlt években hatalmasat fejlődött. Erre pedig a legjobb példa az Onlive rendszere, amire néhány évvel ezelőtt annyit mondott csak az IT szakma, hogy ezt nem lehet megcsinálni. Ezzel szemben már lehetőség van arra is, hogy online játszunk bármilyen játékkal, anélkül hogy csúcs kategóriás számítógépet kellene vásárolnunk drága pénzért.

Már csak az a kérdés, hogy a nagy alkalmazás fejlesztők képesek lesznek-e alkalmazkodni az új helyzethez, be tudják-e a régóta működő alkalmazásaikat költöztetni a felhőbe, és hajlandóak lesznek-e ennek érdekében teljes mértékben átalakítani az üzleti modelljüket. A régi rendszereknek pedig ez valószínűleg egy hatalmas kihívás, mert a teljes szoftver architektúrát át kell tervezni, és az sem kizárt, hogy teljesen újra kell írni.

Pontosan ezért én úgy gondolom, hogy az elkövetkező években még nagyon sok olyan startupról fogunk hallani, akik meglévő, hagyományos alkalmazások cloudban futó mását fogják létrehozni, és a nehézkesen mozgó, idős cégeket fogják váltani a palettán.

Az a szoftverfejlesztő aki nem elég agilis és nem lesz hajlandó a régen kialakított programozási módokról és architektúráról lemondni a jövő - a cloud - érdekében, hatalmas lehetőséget ad a kicsi, agilis szervezeteknek - startup-oknak - akik ha időben reagálnak valós felhasználói igényekre, hatalmas pénzeket fognak tudni bezsebelni. Teljesen jogosan!

Én nagy érdeklődéssel várom a versenyt, és a sok cloud alapú szoftver megjelenését, ami végső soron a felhasználók érdekét szolgálja, így ha jobban belegondolunk értünk van!

Szólj hozzá!

Címkék: startup trend felhő cloud

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinetrendek.blog.hu/api/trackback/id/tr34610996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása