2012.07.06.
13:57

Írta: RolFic

Responsive webdesign vs Mobil alkalmazás vs Mobil weboldal

Manapság nagyon sokat hallani a responsive webdesignról, ami valóban szuper technikai megoldás, viszont mégis elég kevés cég készít olyan weboldalakat, amik különböző felbontású eszközökre lennének optimalizálva. Nézzük meg, hogy vajon mi lehet ennek az okat, és mik az egyes megoldások előnyei és hátrányai.

Mobil alkalmazás

Pro

- teljesen testre lehet szabni a felhasználói élményt (UX)

- akár internet hozzáférés nélkül is használható az alkalmazás (részben vagy egészben)

- gyors, mert adott eszközre lett optimalizálva

- megbízhatóan működik (bár akadnak kivételek)

Kontra

- első használathoz le kell tölteni és telepíteni kell az alkalmazást, emiatt nem jut el minden felhasználóhoz

- minden egyes platformra külön le kell fejleszteni az alkalmazást

- összetett háttérrendszerekre van szükség

- drága!

Mobil weboldal

Pro

- általában az adott cég meglévő CMS rendszerével működtethető

- platform független

- könnyedén lefejleszthető

- olcsó!

Kontra

- felhasználói élményben elmarad a mobil alkalmazásoktól

- külön tartalomfeltöltést igényel

Responsive webdesign

Pro

- 'egy' weboldalt kell fejleszteni (igaz azt különböző felbontásokra és eszközökre kell optimalizálni)

- egyszerű a karbantartása

- minden eszközről könnyedén használható

Kontra

- kevesen értenek hozzá igazán (új technológia)

- lassú

- SEO szempontból nehéz minden eszközre optimalizálni, hiszen egyféle tartalom lehet csak rajta, nem lehet külön <meta tag> -eket írni az egyes verziókra, noha a felhasználók teljesen másra kíváncsiak jellemzően egy mobil keresés során (pl. a közelben lévő éttermekre)

Konklúzió

Nincs nagy igazság, mindenki válassza ki, hogy melyik eszköz lesz neki a legmegfelelőbb. A mobil alkalmazásokat valószínűleg nem fogja tudni leváltani a RWD, viszont nagyon sok esetben kiváltani viszont képes lesz. Például online újságoknál teljes mértékben kiválthatja az alkalmazást egy responsive weboldal, ami pontosan meg van tervezve az egyes eszközökre. Nemzetközi kutatások már most kimutatták, hogy a Tablet felhasználók már most is inkább a böngészőben olvasgatnak mintsem, hogy az egyes hírportálok alkalmazásait telepítgessék.

Az is kérdés, hogy képes lesz-e néhány éven belül teljesen leváltani az RWD a mobil weboldalakat. Amiknek a legnagyobb előnye pontosan, hogy teljesen külön kell kezelni őket. Így különböző tartalmat lehet közzétenni, és lehet külön keresőoptimalizálni is mobilra, ami tőlünk nyugatra még nagyon jelentőséggel bír a magas PPC árak miatt.

Összességében én azt várom a jövőtől, hogy rettentő sok responsive weboldal és webes alkalmazás fog megjelenni, amik minden egyes mobil eszközön ugyanazt a felhasználói élményt fogják nyújtani. Így akár amikor a vonaton üldögél az ember, kényelmesen nézegetheti a céges könyvelését, illetve akár olvashatja az otthoni gépén tárolt jegyzeteit.

Azok az alkalmazásfejlesztők, akik nem fognak tudni lépést tartani a rohamosan fejlődő webes technológiákkal - úgy mint a cloud és RWD - el fognak tűnni a piacról, és kicsi feltörekvő startupok fogják kielégíteni a megváltozott felhasználói igényeket.

2 komment

Címkék: mobil alkalmazás mobil weboldal responsive webdesign

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinetrendek.blog.hu/api/trackback/id/tr624633025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

persicsbalint 2012.07.11. 11:15:16

Ha a mobil alkalmazásnál kontra, hogy egyszer le kell tölteni, akkor a weboldalnál miért nem kontra érv, hogy MINDEN használatnál le kell tölteni? Persze cachelhető sok adat, de a böngésző cache helyét (és emiatt méretét) nem tudod befolyásolni, míg pl. Androidon tudsz SD-kártyára alkalmazást vagy alkalmazás-adatfilet telepíteni.

A mobil weboldalt is legalább két platformra le kell fejlesztened, IE (Trident engine) és WebKit. Ez is ugyanúgy kontra érv, mint az, hogy a mobil alkalmazást 3 népszerű platformra (Android, iOS, Windows Phone) le kell fejlesztened.

A mobil weboldal akkor igényel külön tartalomfeltöltést és CMS-sel kezelhető, ha az alkalmazás célja tartalomfogyasztás, vagy felhasználó által előállított tartalom befogadása.
Ekkor a natív alkalmazás számára használt tartalmat is külön fel kell tölteni, ugyanúgy kezelhető a CMS-ben.

Amennyiben a mobil weboldal az olyan webalkalmazás, amely kizárólag a felhasználó számára szól és nem tartalomfogyasztást végez (azaz pl. egy olyan ToDo app, ami HTML5 Local Storage segítségével tárol adatokat), ott nem igaz az, hogy CMS-sel kezelhető a tartalma. Maga a weboldal HTML forrása és az egyéb assetek természetesen kezelhetők (verziózhatók, auditálhatók), de ez ugyanúgy igaz az APK és egyéb fileokra is, hiszen egy általános CMS-nek mindegy, hogy milyen tartalom az, amit kezel.

A RWD pedig nem újabb alkalmazástípus, hanem a mobil weboldalak elkészítésének egy módja, így a Pro és kontra érvek, amik a weboldalnál szerepelnek, ugyanúgy érvényesek rá.

A tabletes weben olvasásnak az az előnye az egyes alkalmazásokkal szemben, hogy maguk az alkalmazások a tartalomfogyasztáson kívül sok plusz szolgáltatást nem adnak, ezen kívül a weboldalak párhuzamos böngészése egyszerűbb, mint az alkalmazások közötti váltás (és gyorsabb is).

A kicsi feltörekvő startupokat pedig szépen megvásárolják a nagy cégek. Az innovációs lassúságukat a tőkereejükkel ellensúlyozzák, ezt nap mint nap tapasztalhatju.

A cloud pedig nem webes technológia, egy compute cloudnak semmi köze a webhez, a content delivery networkök megint más témakör, a mostani cloud-hype előtt is léteztek compute cloudok (pl. Seti@Home) és CDN-ek is (pl. Akamai Technologies).

Cloud technológiánál a PaaS, SaaS, IaaS dolgokat meg kell különböztetni, ez három külön fogalom, mégis a legtöbben csak a cloud szót használják.
Például egy compute cloud IaaS, egy webalkalmazás SDK (pl. App Engine) az PaaS, míg mondjuk egy cloud tárhely a hozzá adott klienssel (pl. Google Drive) az SaaS. Mindhárom dolog cloud, egyiknek sincs közvetlen köze a webhez (én pl rendszeres Dropbbox felhasználó vagyok, mégsem weben használom, de cloud technológia).

RolFic · http://onlinetrendek.blog.hu 2012.07.11. 11:27:23

@persicsbalint: Köszönöm a kimerítő értekezésed! :) Jó látni programozói szemszögből ugyanazt, amit én csak marketing oldalról tudok értelmezni.
süti beállítások módosítása