2013.03.06.
14:56

Írta: RolFic

Kikerülhetetlen reklám a YouTube-on? Sajnos ez a valóság!

youtube-kotelezo-hirdetes.jpg

Persze hogy tudtam, hogy ez lesz a jövő, de nem sejtettem, hogy ennyire rosszul fog esni és ilyen fájdalmas lesz. Ugyanis kikerülhetetlenné vált a reklám a YouTube-on! Viszont egyelőre 2 opcióból választhatunk:

- vagy 1 reklámot bevállal a kedves YouTube néző egyelőre csak 30 mp hosszan

- vagy bevállalja, hogy 2 reklámszünet lesz a videó közben (én éppen egy 10 perces videónál futottam bele ebbe a hirdetéstípusba)

A 2 reklámszünetet egyenesen elfogadhatatlannak tartom, akkor már inkább a 30 mp-es reklám a videó elején. Ami viszont biztos, hogy a YouTube disco leáldozóban... mert egyértelmű, hogy tele lesznek reklámmal a legnépszerűbb zenei videók.

Szólj hozzá!

Címkék: google youtube google adwords youtube hirdetés

2013.02.20.
15:37

Írta: RolFic

Milyen lenne az élet Google szemüvegen keresztül?

Ilyet korábban csak a Terminátorban láttunk:

"Szükségem van a ruhádra, a csizmádra és a motorodra!" - hangzott el a egykoron

"Héj Google szemcsi, rendeld meg nekem ezt a nacit, csizmát és mocit de izibe!" - hangozhatna el a videóban, vagy a közeljövőben?

Ti mi mindenre tudnátok / szeretnétek használni egy ilyen kütyüt?

Szólj hozzá!

Címkék: google jövő

2013.01.15.
09:07

Írta: RolFic

2013-as online trendek, amik meghatározzák majd az életünket

2013_550.jpg

A teljesség igénye nélkül szeretném összefoglalni, hogy én mit várok a 2013-as évtől. Milyen "trendek" fogják meghatározni egy átlagos KKV életét? Mikre érdemes odafigyelni? És milyen irányba érdemes irányítani a szekeret annak érdekében, hogy hosszú távon sikeres maradhasson egy kis cég is az online világban!

1. Magyarországon: Közösségi média = Facebook

A Socialbakers.com adatai szerint több mint 4,3 millió magyar felhasználója van az oldalnak és ez a szám még tovább növekszik. Ezzel a hatalmas felhasználói bázissal igazából semmilyen közösségi oldal, vagy alkalmazás nem veheti fel a versenyt.

2. A Facebook-on HIRDETNI KELL, és napi szinten energiát fordítani a jelenlétre

Egy korrekt bejegyzéssel manapság az oldal rajongóinak csupán 10%-hoz lehet eljuttatni az üzenetünket. Hirdetéssel a  határ a csillagos ég, ha sikerül pozitív ROI-t elérnünk. Mert miért ne költenénk havi 50.000 Ft-ot Facebook hirdetésre, ha az 100.000 Ft-ot hoz a cégnek?

Részletesebben például a facebooktippek.hu-n olvashattok a témában.

3. Mindezek ellenére nem mindenható a Facebook!

Egy webshop sikeressége, a legtöbb esetben nem a Facebook rajongók számától függ! Sokkal jobban számít a SEO, az AdWords és az ár összehasonlító oldalak. Miért? Mert az online és az offline vásárlás első lépése a legtöbb esetben a keresés! Offline a plázákban, bevásárló utcákban, vagy éppen a kedvenc boltunkban keresgélünk. Online, pedig a Google, az apróhirdetési és az ár összehasonlító oldalak viszik a prímet.

Mielőtt Facebook oldalt hoznál létre, mindig gondolkodj el azon, hogy alapvetően miért és kik vásárolják a termékedet? Ha erre a két kérdésre választ tudsz adni sokkal közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy milyen marketing eszközöket kell használnod a siker érdekében.

4. Responsive weboldalakra van szükség

Aki most tart ott, hogy új weboldalt készíttet, kizárólag responsive oldalban gondolkozzon, még ha többe is kerül. Miért? Mert a versenytársaknak még jó eséllyel nem rendelkeznek responsive a weboldallal, így ez egy olyan versenyelőny amire érdemes alapozni és kevesebbe kerül, mint 1-2 év múlva lecserélni az egész weboldalt.

Aki pedig rendelkezik normális weboldallal, az se halogassa már sokáig a váltást, mert a tények makacs dolgok. A mobil internetezők száma rohamosan növekszik, a tablet eladások jövőre már meghaladhatják a laptop eladásokat, és ha lassan is, de jönnek az okos TV-k!

A responsive weboldalaké a jelen és a jövő, nincs visszaút. Az cselekszik helyesen aki előre menekül!

5. E-kereskedelem 3.0? Többcsatornás vásárlók? Igen!

Nem kell sok idő, hogy a már rutinosnak számító online vásárlók úton, útfélen kapcsolatban legyenek az internettel, és ezt kihasználva még több mindent akarjanak online intézni. Például hazafelé úton okos telefonon keresztül megrendelni a vacsorát, vagy akár elintézni a bevásárlást (ilyen szolgáltatás még nincs itthon, de miért is ne? - Londonban működik). Otthon a tableten keresztül megrendelni a valentin napi ajándékot, lefoglalni egy asztalt, koncertjegyet vásárolni, stb.

Ezek már most valós igények! A kérdés az, hogy a mostani online kereskedők hány százaléka lesz képes alkalmazkodni a rohamosan változó vásárlói igényekhez? Vagy teret hagynak az új, gyors reagálású versenyzőknek, akik könnyedén felforgathatják a piacot egy olyan szolgáltatással, ami kifejezetten a többcsatornás vásárlóknak szól.

Itt az ideje elgondolkodnia a nagyobb online kereskedőknek/szolgáltatóknak is azon, hogy milyen webáruház/weboldal keretrendszerre (netalán egyedi fejlesztésre) lenne érdemes áttérniük, annak érdekében, hogy mobil eszközökön is profin ki tudják szolgálni a vásárlóikat.

6. Mobil hirdetés + Mobil SEO

Azon kevesek, akik már rendelkeznek mobil eszközökre is optimalizált tartalommal már most aktívan keresőoptimalizálnak és hirdetnek. A "jó hír", hogy ők egyelőre igen kevesen vannak, ezért még olcsó a mobil hirdetés, valamint kicsi a verseny SEO terén is. Így itt az idő lépni és beszállni a versenybe!

7. Universal Analytics - Google

Megújul a Google Analytics és Universal Analytics lesz belőle. A váltás eredménye, hogy minden látogató/vásárló elektronikus lábnyomát egy egyedi azonosító segítségével követni lehet. A nagy testvér egyre árgusabb szemekkel figyel, mobilon, tableten, okos TV-n és akár egyszerű SuperShop jellegű hűségkártyán keresztül!

8. Kuponos oldalak hanyatlása

A Groupon lufi már kipukkanóban az USA-ban (részletek: dotkom.blog.hu), ami nem is csoda, mert hosszú távon nem fenntartható ez az üzleti modell, ilyen hatalmas kedvezmények és 25% körüli jutalék szintek mellett. Amelyik kereskedőnek/szolgáltatónak mégis marad pénze egy-egy ajánlaton, az valamit nagyon "okosan" csinál. A visszatérő vásárlók száma egy olyan árérzékeny piacon mint Magyarország, pedig véleményem szerint elenyésző (de biztos ezt számos tanulmánnyal meg tudják cáfolni az érintett oldalak).

A két legnagyobb piaci szereplő, a Bónusz Brigád és a Kupon Világ, még mindig bővül (az álláshirdetések ezt tükrözik), a kisebb oldalak pedig kihalófélben. Az ajánlatok száma egyelőre nem tűnik úgy, hogy apadna, mert még mindig napi 100 ajánlatot kapok aggregátor oldalak hírlevelén keresztül, de hamarosan eljön az idő, amikor rájönnek a hazai kisvállalkozók is, hogy nagy részük számára nem éri meg kuponozni. Nem éri meg elértékteleníteni a szolgáltatásukat/terméküket, vagy szinten aluli minőséget kínálni az árérzékeny kuponos vásárlóknak.

9. Big Data

Nem újdonság, ellenben fontos megemlíteni, hogy rettentő sok adatot tárolnak rólunk az olyan cégek mint a Google és a Facebook. Ezt a sok adatot pedig egyre jobban megtanulják használni és egyre jobban megismerik a szokásainkat, érdeklődési köreinket, ennek következtében pedig egyre hatékonyabban meg tudják állapítani mi érdekel minket valójában. Legyen szó akár hirdetésről, vagy konkrét web/rajongói oldalakról.

+ 1 Utópia?

Nem jövőre, de néhány éven belül, el jön majd az idő, hogy a keresés helyét átveszi az ajánlás. Képzeljük csak el, hogy reggel felnyitjuk a laptopot, vagy feloldjuk a billentyűzárat és egyből azokat a híreket látjuk amik minket érdekelne. Délben, javaslatot kapunk arra, hogy hova is menjünk ebédelni és hol kapható most menüben a kedvenc ételünk. Este pedig hol játszik a kedvenc zenekarunk, vagy melyik csatornán adnak olyan filmet ami nekünk tetszeni fog.

Ez lesz a jövő? Vagy ez csak egy életszerű utópia? Ti mit gondoltok?

Szólj hozzá!

Címkék: google jövő hirdetés internet facebook online trend közösségi média mobil hirdetés big data

2013.01.02.
08:01

Írta: RolFic

Új év, új kihívások

Év elején érdemes egy pillanatra megállni, és összegezni az elmúlt év tapasztalatait és újult erővel vágni bele az új évbe, és hasznosítani mindazt amit tavaly tanultunk.

Tapasztalataim alapján mindig egy kicsit nehezen indul az új év, mert mindig kell egy kis idő mire az ember visszarázódik a napi rutinba, a jól megszokott dolgos hétköznapokba. Esetleg újévi fogadalmakkal a hátad mögött, most te is ott ülsz egy internetre csatlakoztatható eszköz előtt és azon gondolkozol melyik végén kezd el az újévi teendőidet.

Én is így vagyok valahogy, ezért most adok egy kis időt magamnak, hogy rendszerezzem és priorizáljam a dolgaimat, mert enélkül nehéz lesz minden téren megfelelni.

Íme az én 5 pontom, amin ha végig megyek remélhetőleg könnyebben indul majd az év!

1. 2012-es történések összegzése

2. Tanulságok levonása

3. 2013-as célok meghatározása

4. Kihívások + feladatok összeszedése

5. Priorizálás

...és már indulhat is az 2013-as év!

BUÉK mindenkinek és a lényeg, hogy csináljátok, ne csak beszéljetek róla!

Szólj hozzá!

Címkék: jövő

2012.12.07.
15:24

Írta: RolFic

Hamarosan Universal Analytics lesz a Google Analyticsből - Mit jelent ez?

Múlt héten részt vettem a Mobile Hungary konferancián, ahol első kézből értesülhettünk róla, hogy hatalmas újításokra számíthatunk a Google Analytics terén, melynek célja, hogy az üzleti folyamat minden pontját mérni lehessen - akár még az offline vásárlásokat is beleértve.

Mik az újítások?

- egyszerűsített követőkód és optimalizált cookie kezelés

- session alapú mérés helyett átállnak a látogató alapú mérésre

- importálhatunk adatokat a Google Analytics-be a CRM rendszerből (pl. ügyfél azonosítók)

- egyedi dimenziókat és elemzéseket hozhatunk létre az importált és a GA által rögzített statisztikai adatokból

Hova vezet ez? Mi a cél?

A cél az, hogy egy adott látogató minden egyes lépése követhető legyen a Google Analytics segítségével és hogy eddig elképzelhetetlen mélységekig le tudjunk ásni a rendelkezésre álló adatokba. Az új rendszerrel lehetőség nyílik, hogy hűségkártyával történő fizetéseket, hírlevél konverziót, vagy akár az egyedi kupon és QR kódokat is felhasználói azonosítóhoz rendeljük és a Google Analyticsben követhessük az adott ügyfél minden "lépését". Mivel minden adatot a felhasználó egyedi azonosítójához fog rendelni a Google rendszere, így pontosan tudni fogja, hogy én, mikor, milyen eszközön, milyen cégnél vásárolok és milyen termékek/szolgáltatások érdekelnek.

Ijesztő vagy áldásos helyzet ez?

- Kereskedői oldalról rettentő sok lehetőséget látok benne, hiszen ilyen mélységben még sosem volt lehetőségünk elemezni a vásárlóink viselkedését.

- Magán emberként csak az a kérdésem, hogy mikor fogják a rólam rögzített információkat a Google fiókomhoz rendelni? És mikor fogok először teljesen személyre szabott ajánlatot kapni a Google-től? Vagy mikor fog megjelenni az első névre szóló keresőhirdetés a szemem előtt?

Természetesen az aggályomra (ami más fejében is jogosan merül fel az elhangzottak alapján) meg van a Google hivatalos válasza, miszerint nem fogják az azonosítókat konkrét Google felhasználói fiókokhoz rendelni (persze mi mást mondhatnák)...

Ti mit gondoltok?

1 komment

Címkék: google analytics

2012.11.23.
14:46

Írta: RolFic

Facebook rajongók számának növelése - Miért és hogyan?


Mit tud egy átlagos KKV a Facebook kommunikációról és a jelenlétről? Jellemzően nem sokat, de egy valamit mindenki szeretne: "Legyen jó sok rajongónk a Facebook-on"! Értem én, hogy mindenki sok rajongót szeretne, de valóban ez kellene, hogy legyen minden esetben a cél? Nem lehet, hogy sokkal fontosabb lenne, hogy olyan rajongónk legyen aki már a vásárlónk vagy esetleg akiből új vásárlót tudunk kovácsolni?

Gyanítom sokan készülnek arra, hogy Karácsony alkalmából valami pofás nyereményjátékkal megugrasszák a Facebook rajongóik számát, de meglehetősen kevesen vannak azok akik szabályos és ténylegesen célravezető nyereményjátékon törik a fejüket, ezért fontosnak tartom, hogy foglalkozzak a témával (még ha bizonyára más is megtette már)...

Mitől lesz valójában sikeres egy Facebook nyereményjáték?

Attól, hogy 5.000 - 10.000 fővel megnöveli a rajongók számát? Igen, lehet ez is egy siker faktor, de azért ennél érdemes lenne mélyebbre tekinteni és elgondolkodni azon, hogy kiket is szeretnénk elérni pontosan, és őket milyen nyereménnyel tudjuk aktivizálni?

Esettanulmány - Drink.hu

Egy példán keresztül sokkal egyszerűbb bemutatni, hogy mire is gondolok, ezért nézzük meg "részleteiben" - a drink.hu nyereményjátékát, ami szerintem jól szemlélteti miről is van valójában szó. A drink.hu azt hirdeti, hogy az újonnan regisztrált látogatóik között havonta 1 iPhone 5-öt sorsolnak ki.

Igazán tetszetős nyeremény egy iPhone 5, de nem biztos, hogy ez a legköltséghatékonyabb módja annak, hogy elérjék a kívánt vásárlói tábort, az viszont vitathatatlan, hogy rajongószám növelésre kiváló eszköz lehet, mert ki ne szeretne manapság egy iPhone 5-öt? (azért még az Android fanok is elgondolkodnának rajta szerintem)

Költségek

- A nyereményjáték beindításához és úgy általában véve a hírveréshez mára már elengedhetetlen, hogy hirdessünk a Facebook-on, ennek pedig ára van (ami sok mindentől függ, de most ebbe nem szeretnék belemenni).

- A drink.hu nem tudom milyen napi költségkerettel dolgozik, de feltevésem szerint ez valószínűleg nem kevesebb mint 20$ (azaz kb. 4.300 Ft), ami egy hónapra vetítve akár 130.000 Ft-ot is jelenthet.

- Ezen felül persze a nyeremény is pénzbe kerül, ami ebben a konkrét esetben kb. 250.000 Ft-ot jelent havi szinten (forrás: arukereso.hu)

- Összegezve: a havi költség meghaladja a 350.000 Ft-ot (hangsúlyoznám, hogy ez mind csak becslés)

Ez egy igen magas összeg, ami semmiféle megtérülést nem garantál és egyelőre nem is mérhető (a Facebook már dolgozik ezen). Számoljuk ki, hogy milyen esetben érné meg ez a havi befektetés a drink.hu részére, ha 40%-os haszonkulcsot tudnak produkálni és 5.000 Ft egy átlagos vásárlói kosár értéke. Ekkor 175 vásárlás szükséges a nullszaldó eléréséhez (ami ugye nem célja egyetlen kereskedőnek sem).

Ha 1-2%-os konverziós aránnyal számolunk, a 175 vásárláshoz kb. 8750-17500 új látogatót kellene hoznia a nyereményjátéknak havi szinten. Ez nem egy feltétlenül magas szám, de alacsonynak semmiképp sem nevezném!

A drink.hu egy szimpatikus és jól kivitelezett a weboldal, ezért kívánom nekik, hogy térüljön meg a nyereményjátékuk, de nem lenne elég ugyanerre a célra néhány kisebb nyeremény? Google AdWords hirdetés? vagy mondjuk főiskolás bulikon való promóció? Lehet, hogy nem tudjuk megtudni, de érdemes rajta elgondolkodni

A kevesebb néha több... Ne rajongókat, inkább vásárlókat szerezzünk!

A havi 10.000 új rajongónál sokkal fontosabb a minőségi, valóban a termékünk/szolgáltatásunk iránt érdeklődő, szabad vásárló erővel rendelkező réteg megnyerése, mert jó eséllyel ők lesznek a visszatérő vevőink!

Ha nyereményjátékot vagy akármilyen marketing kampányt tervezünk gondoljuk át, hogy kihez kívánunk szólni és adott esetben mi az a nyeremény, ami a legalkalmasabb az ő elérésükre!

- Például a drink.hu esetén ez lehetett volna bármilyen alkoholos ital, sörcsap, ingyen pia egy házibuliba

- Mondjuk a tavalyi Indián Neves Extreme Silver esetén ez lehetett volna valamilyen ékszer (bár az ő játékok volt az eddig legsikeresebb Facebook játék)

- Egy CASCO lázban égő biztosító esetén lehetne ez mondjuk egy szuper auto hifi, vagy egyedi fényezés

- Egy fényképezőgép forgalmazónál lehetne ez egy profi gép, vagy objektív, vagy egy személyre szabott fotókiállítás

A lényeg az, hogy olyan nyereményt válasszunk, amivel a kívánt célcsoportot fogjuk tudni elérni! Nem baj, ha nincsenek 100.000-en vagy akár csak 10.000-en. Nem tőlünk fog vásárolni mindenki, így nem is kell nekünk mindenkit elérni!

Minőségre törekedjen mindenki, ne a mennyiségre, és tessék elfelejteni a 30.000 Ft-ért 2.000 rajongós ajánlatokat, mert ezek a vásárolt "rajongók" értéktelenek! Minőségi rajongó tábor kiépítésén tessék gondolkozni, aki pedig nem ért hozzá, kérjen szakértői segítséget, hogy ne az ablakon kidobott pénz legyen az egész!

1 komment

Címkék: esettanulmány facebook marketing facebook hirdetés facebook nyereményjáték

2012.11.09.
11:22

Írta: RolFic

Közösség(i) választás?

social_vote.png

Most, hogy lezárult az elnökválasztási őrület az USA-ban hínapról-napra egyre többen szeretnék megfejteni, hogyan sikerült Obama csapatának meghódítani az internetezők szívét és hogyan tudták behálózni az emberek online és offline életét.

A Readwriteweb - nem reprezentatív online kutatásában - az olvasók 78%-a szerint Obama győzedelmeskedett a közösségi médiában. Jó magam is, aki ugye egyáltalán nem vagyok célcsoport, sokkal többször futottam Obama kampány filmbe, vagy Obama szimpatizáns bejegyzésbe az interneten.

Ezért gratulálni szeretnék a kampányt szervező marketing gépezetnek, szép munkát végeztek! Sőt mi több az egész választási mizéria akkora hatással volt az amerikai szavazókra, hogy az emberek 22%-a megosztotta valamilyen közösségi oldalon, hogy kire szavazott!

Gyakorlatilag minden 5. ember magára vállalta a nagy nyilvánosság előtt, névvel, arccal, hogy kire szavazott, ami szerintem egy igen magas arány, és egyelőre elképzelhetetlennek tartom, hogy Magyarországon eljuthatnánk erre a szintre. Mi magyarok nem vagyunk túl jók a nyílt véleménynyilvánításban, főleg ha nem trollkodni kell, hanem az arcunkat vállalva állást foglalni. Ennek legfőbb oka, hogy félünk attól hogy a későbbiekben hátrányunk származhat a véleményünk vállalásából, ami manapság egy jogos félelemnek tűnik. 

Régóta igaz, hogy a túlzott politizálás az emberi kapcsolatok rovására mehet. A Facebooknak "hála" pedig, hogy egy jól irányzott bejegyzéssel, hozzászólással, stb rettentő széles körbe juttathatjuk el a véleményünket, amire korábban nem volt lehetőségünk. Így nem meglepő, hogy az amerikaik 46%-a törölt ismerőst azért, mert az túlzottan politizált!

Mi lesz Magyarországon 2014-ben?

Biztosan nálunk is mindent el fognak követni a kampányszervezők, hogy az emberek hétköznapjaiba férkőzzenek és kineveljék a saját online hírvivőiket. A kérdés csak az, hogy ez valójában Facebook rajongótábor formájában fog megtestesülni? Online szószólókkal? Twitter bérencekkel? YouTube videógyárosokkal? Vagy maradunk a jól bevált (offline) tüntetőknél és felvonulóknál? Pénzért zászlóval lóbálózóknál? Shutterstock-ról letöltött kampány arcoknál?

Ami az amerikai példából látszik, hogy jó eséllyel az fog nyerni akinek a legnagyobb online közösséget sikerül megnyernie magának, akiknek a segítségével az élet minden területét át tudják itatni a politikai üzenetükkel.

Ti kiírnátok nyíltan a Facebookra, hogy kire szavaztatok?

Szólj hozzá!

Címkék: közösségi média

2012.10.31.
10:29

Írta: RolFic

Gondolkodni kéne megtanulni

Rettentően foglalkoztat, hogy mennyire fogja átalakítani a gondolkodásunkat és a memóriánkat ez a teljesen új világ, ahol a zsebünkből előrántva az okostelefont pillanatokon belül választ adhatunk számtalan kérdésre.

Ez viszont úgy tűnik, hogy engem jobban foglalkoztat, mint azokat, akiknek ez lenne a dolguk az oktatási minisztériumban, hiszen a minap olvastam az Index-en, hogy haladunk a digitális írástudatlanság felé. A cikk lényegét az alábbi pár sor tökéletesen összefoglalja, és több mint felháborító!

A közelmúltban egy informatikatanárokból álló csoport felhívást tett közzé, amiben arról írtak, hogy az új kerettantervet elfogadhatatlannak tartják. A tanterv ugyanis radikálisan csökkenő óraszámokhoz megtaníthatatlan mennyiségű anyagot rendel, ez pedig tarthatatlan egy elsősorban gyakorlatra épülő képzésben. A Nemzeti Alaptanterv tehát teljesíthetetlen követelményeket támaszt az informatikatanárokkal szemben.

Ahelyett, hogy azon dolgoznának az arra kinevezett illetékesek, hogy újratervezik az ósdi oktatási rendszert, azon munkálkodnak, hogy az informatika oktatást megvagdalják egy olyan világban, ahol lassan minden a számítógépek körül forog! 10-15 évvel ezelőtt is eléggé lent volt az informatika órák színvonala, de szerencsére ezen, most még rontani is szeretnének az illetékesek!

Ha a kevésbé tehetősek nem vagy alig találkoznak számítógépekkel az iskolában nem lehet majd tőlük elvárni, hogy bármilyen modern munkát el tudjanak végezni, vagy akár csak időpontot foglalni az okmányiroda weboldalán. Nem gondolom, hogy olyan oktatási reformon kellene gondolkozni, ami életképtelen fiatalokat fog eredményezni, a cél sokkal inkább az kellene, hogy legyen, hogy felkészítsük az ifjúságot a nagybetűs, modern életre.

Például alap kellene, hogy legyen az intenzív informatikai oktatás, gépírás órák és nem ártana legalább a pénzügyek alapjait megtanítani!

Az számos forrásból látszik, hogy nálunk rohamosan romlik az oktatás minősége, etiópiában ezzel szemben azon kísérleteznek, hogy meg tudnak-e tanulni a gyerekek olvasni tanár nélkül pusztán táblagépek segítségével! (forrás: Index.hu) Erre mondom, hogy ez már igen! Ilyen előremutató kutatásokra és előremutató gondolkodásra van szükség! Azon kell munkálkodni, hogy minél több munkavállaló dolgozhasson a rendszerben, ehhez pedig szükség van megfelelő oktatásra, ami valóban olyan tudást ad amire szükség van a modern világban!

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás jövő

2012.10.24.
09:32

Írta: RolFic

Milyen jövő vár ránk?

TRUE SKIN from H1 on Vimeo.

Ilyen lenne a jövő? Testbe épített implantátumok? Villogó LED-ek, hologrammok és robotok mindenfelé? Zsúfolt utcák, és már-már cyborg szerű lények? Hát nem tudom... Az biztos, hogy ijesztő, de egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy valami hasonló világ vár ránk 50 éven belül.

Ti mit gondoltok?

Szólj hozzá!

Címkék: jövő

2012.10.12.
10:36

Írta: RolFic

Hamarosan mehet a hagyományos könyvnyomtatás a kukába? - 13$-ért ebook olvasó!

Az "early adopter"ek már akár több éve ebook olvasót használnak, de a nagy többség azért még mindig nem szabadult meg a hagyományos könyvektől és nem ruházott be 20.000 Ft körüli összeget egy használható ebook olvasóba.A készülék árán kívül ennek az is az oka, hogy a könyvek nagy része még mindig nem érhető el ebook formájában!

Az alábbi kutatás szerint az USA-ban is csupán 6,2%-os piaci részesedést sikerült elérni az ebook eladásoknak, és ez az arány Németországban már csak 1%, ami azért kerekítési hiba ként is felfogható.

Az áttöréshez egy nagyon olcsó ebook olvasóra - ami úgy tűnik hogy a textr jóvoltából már meg is született - van szükség és arra, hogy a kiadók átálljanak az ebook kiadásokra.

Mégis mi a gond az ebook-okkal?

A könyveket viszonylag nehéz másolni, mert elég macerás pl. egy 300 oldalas tankönyvet bescannelni és utána sokszorosítani, vagy akár lefénymásolni. Mégis szerintem sokunk látott már fénymásolt könyvet részben vagy egészben.

Az ebook-ok másolása - tehát a szerzői jog megsértése - vajmi kevés erőfeszítést igényel, hiszen a .pdf formátum nagyon könnyedén sokszorosítható ami egyértelműen visszaélésekhez vezethet.

Úgy ahogy a játék és szoftver fejlesztőknek nem sikerült megvédeni a termékeiket, úgy az ebook formában terjesztett kiadványokat is kétlem, hogy meg tudnák bárhogy védeni a 'kalóz' iparral szemben.

Hosszún távon ezért azt kell elérni, hogy a kiadványok annyira olcsók és könnyen elérhetők legyenek, hogy inkább kifizessék a kevésbé tehetősek is az értük kért összeget, ezzel is megtisztelve az író munkáját.

Szólj hozzá!

Címkék: ebook mobil alkalmazás

2012.10.05.
14:03

Írta: RolFic

Facebook hirdetést mindenkinek?

Tegnap jött a hír Marck Zuckerbergtől, hogy immáron 1 Milliárd aktív felhasználója van a Facebooknak, ezen túl viszont számos kevésbé örvendetes hírrel is kecsegtették a napokban a céges weboldalak üzemeltetőit.

Egyre kevesebb ember látja a Facebook oldalak bejegyzéseit

A hírfolyam 20%-a hirdetés lesz és csak 80% organikus. Mit is jelent ez? Az hogy még több pénzt kell majd hirdetésre költeni, ha láthatóak akarunk maradni és emellett még jobban meg kell tanulnunk kommunikálni a rajongókkal.

Igazából sejthető volt, hogy valamilyen formában növelni fogja a Facebook a hirdetések arányát, hiszen valamiből szeretnének több nyereséget termelni a cég és a részvényesek számára. 

Összességben, ha jobban belegondolunk ez elfogadható, hiszen a Google kereső oldalon is min. 20%-ban találkozhatunk hirdetéssel (sőőőt), amiért már senki nem panaszkodik. Megszoktuk. A kérdési igazán csak az: hogyan fogják célozni/hogyan lehet majd célozni a hirdetéseket? Mert a cél az kellene, hogy legyen, hogy mindenki számára releváns hirdetésekkel találkozhasson.

Én ezzel kapcsolatban vagyok egyelőre szkeptikus, mert egyelőre én magam is olyan hirdetéseket látok nap mint nap, amik egyáltalán nem érdekelnek és ezért nem is kattintok rájuk. A hosszú távon fenntartható siker kulcsa ezért a célzás és a célozhatóság. Részletesebben a facebooktippek.hu-n olvashattok a témában.

Sőt mi több, már magánszemélyként is hirdethetjük a bejegyzéseinket!

Már magánszemélyként is promótálhatod egy-egy bejegyzésedet. Eddig magán emberektől, ennyire direkt módon csak az apróhirdetésekkel és egyéb fizetett tartalmakkal foglalkozó oldalak szedtek be pénzt. Pontosan ezért, ez sokak számára már inkább sértő mint áldásos funkció, pedig elképzelhetők olyan felhasználási módok, amikor hasznát vehetjük (pl. kiadó lakás, eladó ingatlan, stb), ellenben még több olyan eset, amikor inkább visszaélésekre adhat lehetőséget (pl. sértő kép, bejegyzés, oda nem illő tartalom).

A következő logikus lépés a "Premium Membership" bevezetés lenne...

...miszerint egy bizonyos havidíjért cserébe megszabadulhatnánk a hirdetésektől. Sokszor felröppent már a hír, hogy fizetős lesz a Facebook, de persze egyszer sem volt alapja. A freebie - premium üzleti modell viszont egyáltalán nem új keletű, és egyre inkább elképzelhető valóságnak tűnik, és biztos vagyok benne, hogy rettentő sok felhasználó hajlandó lenne egy minimális díjat fizetni havi szinten azért, hogy hirdetés mentesen használhassa a "kedvenc" vagy inkább jól megszokott közösségi oldalát.

Ti milyen havidíjat lennétek hajlandóak fizetni azért, hogy ne találkozzatok hirdetésekkel a Facebook-on?

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: jövő facebook facebook hirdetés

2012.09.27.
08:22

Írta: RolFic

Feltámad a myspace.com?

Az elmúlt években teljesen kiment a köztudatból a myspace, ami 2005-től 2008 elejéig a világ leglátogatottabb közösségi oldala volt, ám a Facebook teljesen lenyomta és mára már a zenekarok nagy része is elköltözött tőlük.

A fenti ábrán látható, hogy nagyon megcsappant a látogatók száma, ami miatt a cég mérete és értéke is rohamosan csökkenni kezdett, mígnem 2011 júniusában Justin Timberlake és a Specific Media Group tulajdonába került az oldal (~35 Millió $-ért), akik bizonyára nagy tervekkel vették át az irányítást, és vágtak bele a munkába...

...mígnem 2012.09.25-én Justin Twitter profilján elpöttyintett egy videót az új myspace felületről:

Az új myspace, még inkább zenekarok számára lett kitalálva, és látszatra nem akar már mainstream közösségi oldal lenni (bár az is lehet, hogy tévedek). Kifejezetten tetszik a dizájn, még akkor is ha olyan mintha a Pinterestet vegyítették volna a Windows 8-al. Zenekarként tuti, hogy regisztrálnék az új MySpace-en, mert a régi is jól ki volt kitalálva, ez az új pedig ránézésre rendkívül kecsegtető!

DE elég lesz ez ahhoz, hogy a zenekarok ott hagyják a jól bejáratott Facebook rajongótáborukat és visszatérjenek a Myspace-re? Hát ez itt a kérdés, amire biztosan Justin Timberlake is tudni szeretné a választ!

Ti mit gondoltok? Hogy tetszik az új felület?

Szólj hozzá!

Címkék: myspace közösségi média

2012.09.19.
16:31

Írta: RolFic

YouTube mint TV csatorna? Hova vezet mindez?

Tegnap a Google Magyarország által szervezett YouTube szemináriumon vettem részt, ahol hivatalos forrásból értesülhettem a YouTube-al kapcsolatos újításokról. Számos érdekesség hangzott el, de maga az alap gondolkodás és misszió a legelgondolkodtatóbb, miszerint a smart TV-k elterjedésével a YouTube a TV társaságok legnagyobb versenytársává válik néhány éven belül.

Nem tudni pontosan, mennyi az a néhány év, de azt látjuk és halljuk, hogy egyre terjednek a smart TV-k. De milyen ütemben? Magyarországi előrejelzés hiányában vessetek egy pillantást a lenti statisztikára, ami 2012 év eleji állapotokat tükrözi (forrás: Guardian).

120919_smart_tv_youtube.PNG

A fejlett piacokon már jövő év elejére 20%-os penetrációt jósolnak az okos TV-knek, ahonnan még időbe fog telni a piacvezető szerep elnyerése, de 2015-re ezekben az országokban valószínűleg már 50% fölött lesz a smart TV-k részesedése.

Hogy lesz a YouTube-ból TV csatorna?

- Ha tudunk majd netezni a TV-nken, akkor valószínűleg ezt használni is fogjuk, még ha nem is olyan intenzitással mint más eszközökön.

- Ha unalmas a szokásos TV műsor vagy a 10 perces reklámblokk, akkor majd 'átkapcsolunk' a YouTube-ra és elütjük az időnket mókás videókkal, vagy az éppen aktuális webes mém-ekkel,

- És már létre is jött a YouTube "TV csatorna" ahol te választhatod meg, hogy mikor, mit is akarsz nézni, és egyelőre a hagyományos TV csatornákhoz képest kevés reklámot kell csak elviselned.

Hova vezet mindez?

- Egyre több reklámmal fogunk találkozni az egykoron imádott, reklám mentes YouTube-on, mert hát valamiből majd nyereségesen kell üzemeltetni a rendszert (ugyanis semmi nincs ingyen, és persze haszon is kell).

A TV hirdetési árak és büdzsék még jobban le fognak csökkenni - még régebbi filmekkel és alacsony költségvetésű műsorokkal igyekeznek majd megtartani a TV csatornák az egykor fényes népszerűségüket.

- És amiért azt gondolom, hogy a Google stratégiája a legelőremutatóbb az összes mai cég közül >>> mindebből Google barátunk fog a legjobban meggazdagodni.

Mit tegyünk most?

- Kereskedői oldalról élvezzük ki, hogy most még olcsón hirdethetünk a YouTube-on (hivatalos források szerint, átlag: 5 Ft egy AV és minden 5. AV konvertál, így egy konverzió 25 Ft).

- Felhasználói oldalról pedig élvezzük ki, hogy egyelőre kevés reklámot kell elviselnünk, mert ennél csak több és valószínűleg bosszantóbb reklám lesz.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: google youtube trend smart tv

2012.09.12.
15:26

Írta: RolFic

A mobil hirdetésekre költött pénz 40%-a ablakon kidobott pénz?

A Trademob kutatása szerint a mobilos hirdetésekre érkező "kattintások" 40%-a tévedés vagy szándékos csalás eredménye (un. click fraud), ezért nagyon oda kell figyelni, hogy mit és hogyan hirdetünk mobil eszközökön. 

120912_mobil_hirdetes_40%_kidobott_penz.jpg

22% véletlen

A probléma nem is magával a mobilos hirdetéssel van, inkább a tolakodó hirdetés elhelyezésekkel, amit maga a kattintás alapú fizetési modell indukál, hiszen a hirdetőt kivéve mindenkinek az az érdeke, hogy a hirdetést minél többen kattintsák.

- A Google-nek azért, mert ezért fog tudni pénzt kérni a hirdetőtől.

- Egy ingyenes alkalmazás készítőjének meg azért, mert ezek alapján fog tudni bevételt generálni a cége számára.

A Google féle hagyományos keresőhirdetések egyáltalán nem bosszantóak, viszont a 'Tartalmi hálózat' része ként, mobil eszközökön alkalmazott 'alulról felugró hirdetés' már kevésbé mondható felhasználóbarátnak.

Nem is beszélve az ingyenes alkalmazások erőszakos, kattintásra buzdító eljárásairól - ahol a felhasználó gyakran meglehetősen nehezen tudja csak az adott hirdetést kikerülni. A lelkiismeretesebb felhasználók pedig már csak támogatás gyanánt is szeretik kattintgatni az effajta hirdetéseket, hogy ezzel is az alkalmazás készítőit támogassák (ha már egyszer ingyenesen használhatják a kedvenc játékukat például).

18% csalás

A kattintási csalás nem egy újkeletű 'átverés', viszont ezek szerint még mindig nincs megfelelő gyógyír a megelőzésére, noha a Google hivatalos álláspontja szerint, számos automata eszközökkel és egy külön erre szakosodott csapattal is a visszaélések megelőzésén dolgozik. 

A Forbes forrása szerint a Google csupán 2%-os kattintási csalásról beszél, míg más független kutatói csoportok szerint 19% a valós arány. Személyes véleményem szerint mindkét arány szélsőségesnek hat, a valóság talán a kettő között lehet, amit a hivatalos Google forrás is alátámaszt, miszerint kevesebb mint 10%-os arányról beszélhetünk (ami kb 9%-os arányt jelenthet).

Mit tegyünk?

- Jól válogassuk meg, hogy milyen megjelenéseket és kreatívokat használunk a mobil eszközökön.

- Folyamatosan figyeljük, hogy milyen oldalakon elhelyezett hirdetések konvertálnak a legjobban és azokra helyezzük a hangsúlyt, amelyek csak a pénzt viszik azokat zárjuk ki.

Megfelelő eszközökkel és folyamatos kampány felügyelettel minimalizálni lehet a kattintási csalások esélyét!

Szólj hozzá!

Címkék: google google adwords mobil hirdetés

2012.09.06.
13:19

Írta: RolFic

CAPTCHA, reCAPTCHA, NuCAPTCHA vagy No CAPTCHA?

A CAPTCHA célja, hogy megkülönböztesse az emberi felhasználót a számítógéptől, így segít kiszűrni a kéretlen, botok által küldött (SPAM) üzeneteket.

Sok-sok weboldalon találkozhattok vele például regisztrációkor, üzenetküldéskor, megrendeléskor. Jellemzően különböző űrlapok alján található. A probléma nem az egyszerű CAPTCHA-kal van, hanem a legelterjedtebb verzióval, amit Google barátunk fejlesztett ki és éppen ezért sokan használják, ez nem más mint a reCAPTCHA. Attól, hogy sokan használják sajnos még egyáltalán nem ez a legjobb, ugyanis az angol nyelvű a felhasználók mindössze 75-85%-ának sikerül elsőre megfejteni, a beszélő verzió pedig értelmezhetetlen.

Próbáljátok ki a hangos verziót, és kommentbe várom a megértett szavakat!

Az odáig rendben van, hogy valaki nem beszél angolul és nem érti mit is mondanak neki, de amikor angol anyanyelvű emberek sem tudják értelmezni mit is kellene beírni a mezőbe, szerintem elég nagy gondok vannak (forrás: Another reason not to use reCAPTCHA).

A szavak sem egyértelműk a magyar anyanyelvű felhasználók számára, még akkor sem, ha beszélnek angolul. 12 évnyi angol tanulás és szakfordítói szakirány után is sokszor van olyan, hogy húzok inkább egy "újra kártyát" és kérek egy új képet, mert képtelen vagyok értelmezni ami látok vagy rosszabb esetben be is zárom az adott oldalt. Ha én így vagyok ezzel, biztosan sokan mások is, ezért nálunk a 75-85%-os siker arány biztos csak a töredéke, és számos felhasználót elriaszt az oldaltól.

Pontosan ezekből az okokból kifolyólag én azt javaslom, hogy magyar nyelvű weboldalakon egyáltalán ne használjátok a reCAPTCHA-t! Sok látogatót, potenciális megrendelőt rettenthet el, és nagyban rontani fogja a konverziós arányokat. Landing oldalra semmiképp ne kerül

Ha már muszáj, használjatok felhasználóbarát CAPTCHA-kat

Egy kiváló példa erre a NuCAPTCHA, ami egyszerűen értelmezhető, mozgó betűkkel operál, és mindegy milyen nyelvű a felhasználó, egyszerűen tudja értelmezni a látottakat. A hallottakat is elég egyszerű felfogni hiszen egyenként mondja be egy hang a betűket, bár minimális angol tudás azért jól jön.

nucaptcha.PNG

Persze ezen kívül is létezik számos felhasználóbarát megoldás, amit akár egy kreatív programozó is kitalálhat nekünk. Példának lehet mondjuk összeadásra buzdítani a felhasználókat (3 + 10 = ?). Illetve akadnak olyan oldalak, ahol inkább viccet csinálnak az egészből így legalább jobb kedvvel töltik ki a látogatók.

Lehetőség szerint, inkább ne használjatok semmilyen CAPTCHA-t!

Engedjétek be azt a minimális SPAM-et, amit CAPTCHA hiányában fogtok kapni, mert egy bonyolult CAPTCHA esetén számos konverziótól eshettek el, ami bevételkiesést, sőt gyakran kidobott pénzt is jelent (pl. ha fizetett hirdetésen keresztül érkezett a látogató az oldalra).

Ne bosszantsuk fölöslegesen a felhasználókat egy ajánlatkérés/kapcsolatfelvétel űrlap alján, csak olyan esetekben használjunk CAPCHA-t (a felhasználóbarát fajtából), amikor tényleg indokolt és a számukra is értékes információkat akarunk ezzel biztonságban tartani (pl. jelszó, személyes adatok, stb).

Vagy negatív CAPTCHA-t, ami a felhasználókat nem zavarja

A negatív captcha egy 2007 januárjában megjelent speciális captcha, amely nem a weblapot látogatótól kér bizonyítékot arra, hogy valódi személy, azaz nem spamrobot, hanem a spammer programját próbálja lebuktatni (forrás: hu.spam.wikia.com).

1 komment

Címkék: ux konverzió optimalizálás

2012.08.28.
14:49

Írta: RolFic

Tényleg ennyire hatékonyak a Facebook-os hirdetések?

A Facebook a napokban hozott ki egy infografikát, ami a Facebook hirdetések hatékonyságát hivatott bemutatni. Jól tudjuk viszont, hogy azért az a legjobb statisztika az, amit saját magadnak 'készítesz', ezért érdemes fenntartásokkal kezelni a hivatalos Facebook infografikát is. A teljesség igénye nélkül szeretnék néhány adat pontatlanságára (vagy megkérdőjelezhetőségére) rávilágítani:

955 Millió aktív felhasználó havonta...

Jól tudjuk, hogy még nem sikerült elérnie a Facebooknak az 1 milliárd felhasználós álomhatárt, ezt jól reprezentálja a 955 Milliós aktív felhasználói szám is, amit szeretnék néhány pontban megkérdőjelezni:

- A Mashable értesülései szerint mintegy 83 Millió hamis Facebook profil létezik.

- A Socialbakers.com (2012.08.28-i) adatai szerint pedig durván 907 Millió felhasználója van az oldalnak.

- Tehát ha levonjuk a 83 Millió hamis profilt, akkor a hivatalos adatok alapján 872 Millió illetve a socialbakers adatai alapján csupán 824 Millió aktív felhasználó van az oldalon... és akkor még az aktív szót meg sem kérdőjeleztük

Megkérdőjelezhetetlenül magas szám a 824 Millió is, de azért jobban hangzik a 955 Millió minden szempontból.

543 Millió aktív mobilos felhasználó

Ez azt jelentené, hogy a felhasználók 56,9%-a (hivatalos adatok alapján számolva), mobilról is használja az oldalt. Az USA-ban ugyan már meghaladta az okostelefon penetráció az 50%-ot (forrás: Gizmag), de számos más Facebook függő országban még nem ilyen rózsás a helyzet.

3-5x ROI, sőt több mint 5x-ös ROI

Az infografika szerint a megvizsgált 60 Facebook kampányból több mint 70%-nál 3x-os ROI-t sikerült kimutatni, ami természetesen igaz lehet, a hiba inkább a kutatás módszertanban rejlik!

- Meglehetősen érdekes, hogy 955 Millió felhasználós tábor mellett, csak 60 kampányt sikerült megvizsgálni.

- Az is más kérdés, hogy 3x-os ROI-t azért a Google AdWords-el is el lehet ám érni, sőt ott legalább normálisan mérni is lehet azt.

A nyúlon túl...

Nem vitatom, hogy bizonyos cégek számára, megfelelő célzás mellett valóban hatékony tud lenni a Facebook hirdetés, mert ez TÉNY, ezen nincs mit ferdíteni. Viszont a lenti infografika ennél sokkal rózsásabbnak állítja be a helyzetet, amit azért mindenki kezeljen fenntartásokkal és kérje ki szakértő véleményét, mielőtt Facebook hirdetésre adná a fejét!

120828_facebook_marketing_infografika.png

A Facebook jelenleg küzd, harcol, szenved azért, hogy ne zuhanjon tovább a részvény árfolyamuk. Igyekszik nyugtatgatni a kedélyeket és nyilván népszerűsíteni a saját (display) hirdetési módszerét, ami bizonyos cégek számára tényleg rendkívül hatékony, de nem egy svájci bicska!

...Szerény véleményem és tapasztalataim szerint viszont még mindig nem elég kifinomult a rendszer.Dögivel találkozom kockás has, napi 70.000 HUF-os bevétellel kecsegtető hirdetésekkel. Ezeket már csak elvből is rendszeresen lekattintom, mivel tudom, hogy ez mind átverés... aki pedig embereket akar átverni az fizessen érte! Ezzel a viselkedésemmel viszont úgy fest, hogy Facebookéknál bekerültem a lelkes kattintók kiváltságos körébe, mert folyamatosan dobálja fel nekem ezeket a hirdetéseket... és valahol ezért valaki fizet - ami Mark Zuckerbergnek kifejezetten jó buli, a hirdetőnek viszont egyáltalán nem biztos.

Szólj hozzá!

Címkék: infografika facebook marketing facebook hirdetés

2012.08.23.
14:03

Írta: RolFic

Az internet 10 éve - Infografika

Szerintem sokan emlékszünk még a betárcsázós 56K-s modem krehácsolására, a lassan letöltődő weboldalakra, amikből meglehetősen kevés is volt persze, a 'füstös' chat szobák varázsára és arra, hogy órákig eltartott 50 MB letöltése, főleg ha a kedves családunk egy tagja felvette a telefont és megszakadt a kapcsolat.

Igazi retró hangulat fogott el, és muszáj volt megosztanom veletek a Mashable által közzétett infografikát, ami rettentő jól szemlélteti, hogy mennyi minden változott az elmúlt 10 évben. Az biztos, hogy a teljes információs kultúra átalakult már most, de vajon hogyan fog kinézni egy ilyen infografika 2022-ben? :) Rajta lesz még a Facebook, vagy felváltja egy másik oldal? A hűtők, mosógépek is internetfelhasználónak fognak számítani? :)
...végtelen sok ilyen kérdést lehetne feltenni, de most inkább pillantsatok vissza 10 évet, és kommentben emlékezzetek meg a korai netes élményeitekről! :)

Szólj hozzá!

Címkék: internet online infografika

2012.08.10.
12:59

Írta: RolFic

Google MI - Kell egyáltalán még keresni?

Egyre közeledni látszik az a kor, amikor már keresnünk sem kell a Google-ben, hanem elég lesz belépnünk a Google fiókunkba, és automatikusan elénk tárul minden információ ami minket érdekelhet. Annyi adatot (big data) gyűjt rólunk a nagy testvér, hogy alig győzi feldolgozni, viszont amint megtalálják ennek a hatékony módját, nem lesz visszaút - 80%-ban elénk fogják tenni az információt, anélkül, hogy keresni kéne!

A mesterséges intelligencia és ezzel párhuzamosan a robotika is hatalmas fejlődésen megy keresztül. Mi halandók ebből még nem sok mindent látunk a hétköznapokban, de néhány éven belül lesznek kereskedelmi forgalomban kapható robotok.

Én őszintén szólva kíváncsian várom ezt az új kort, ami érdekes, ugyanakkor félelmetesen átalakítja azt, ahogy gondolkodunk és ahogy a világhoz viszonyulunk. Régebben ha információra volt szükségünk vagy meg kellett kérdezni valakit, vagy kinyitni egy könyvet, utánajárni. Mindez időt, utánajárást, gondolkodást, tehát energiát igényelt.

Most ha valami érdekel úton útfélen hozzáférsz az információhoz, hiszen a zsebedben az okostelefonoddal és némi internet hozzáféréssel 1 percen belül megtalálhatod a választ a kérdésedre. Nem kell annyit gondolkodni, küzdeni, nem kell a hosszú távú memóriádban kutakodni, simán csak felugrani a netre és utánanézni.

Nem tudom, hogy a mai oktatási rendszer képes lesz-e lépést tartani a fejlődési irammal, de az biztos, hogy szükség lesz rá, mert a mai gyerekeknek már teljesen máshogy kell tanítani. A régi módszereket drasztikusan meg kell változtatni, és csak remélni tudom, hogy ezen már dolgoznak bőszen az oktatásfejlesztéssel foglalkozó kollégák!

Nektek mi a véleményetek erről?

Szólj hozzá!

Címkék: google jövő mesterséges intelligencia

2012.08.06.
13:26

Írta: RolFic

Google Experiments - A/B tesztelés a Google Analyticsben

Az A/B tesztelés egy rendkívül jó eszköz arra, hogy optimalizáld a weboldalad vagy akár csak a landing oldalad struktúráját, tartalmát, hogy a lehető legtöbb konverziót tudd kicsikarni a látogatókból. Létezik számos eszköz amivel A/B teszteket tudsz összeállítani, de ezekért jellemzően fizetni kell. A jó hír viszont, hogy az ingyenesen használható Google Analyticsbe egy új funkció - a Google Experiments - került beépítésre ami A/B tesztelésre szolgál.

A rendszer használata szerencsére nem lett túlbonyolítva, így aki aktívan használja a Google Analytics-et valószínűleg könnyen be fogja tudni állítani a saját kis A/B tesztjét. A problémát inkább az egyes aloldalak előállítása okozhatja, ami nem feltétlen egyszerű egy szokványos CMS esetén, ahol az oldal számos eleme a weboldal sablonban van eltárolva. 

A Google megoldása ezért még mindig nem a legkényelmesebb, ellenben ingyenes. Ha ennél egyszerűbben szeretnétek A/B tesztet készíteni és hajlandóak vagytok érte havi 49 $-t fizetni, a Visual Website Optimizer-t javaslom, ami megkönnyíti a különböző variációk létrehozását, nem úgy mint a Google Experiments.

Szólj hozzá!

Címkék: google analytics A/B tesztelés

2012.07.31.
13:16

Írta: RolFic

Mennyire változtatná meg a jövőt a Google Fiber?

A napokban röppent fel a hír, hogy Kansas City-ben Google barátunk elindítja a Google Fiber szolgáltatását, mellyel iszonyat gyors, 1000 Mb/s internetet kínál verhetetlen áron. Mi mindent tudnánk kezdeni ilyen sebességű internettel? Egyáltalán halandó felhasználónak kell ilyen gyors internet?

Nehezen tudunk elképzelni manapság olyan otthoni felhasználót, akinek szüksége lehetne ilyen sebességű internetre, de bizonyára elkövetkezhet majd az a jövő, ahol ezt a sávszélességet is ki lehet majd használni otthonról! Hogyan? ...azt még nem lehet tudni, de megtaláljuk majd a módját.

...hiszen nem ritka, hogy hatalmas agyak tévednek és alábecslik a technikai fejlődés menetét: pl. Bill Gates azt mondta 1981-ben, hogy 640K bárkinek elegendő ("640K ought to be enough for anybody")... és azóta hol tartunk? - 30 év elteltével már 1 TB-os merevlemezekre van szükségünk (otthoni felhasználásra), hogy eltároljuk az adatainkat, sőt mi több naponta 2,5 Quintillion bájt adatot állítunk elő globálisan - Big Data.

A Google mára a legerősebb online piaci szereplővé vált globális szinten, és a felhalmozott tőkéje segítségével mindig olyan termékekkel jön elő, amik majd meghatározhatják a jövőt. A Google Fiber szolgáltatásnak is pontosan ez a lényege - amellett, hogy állításuk szerint ezen a nyomott áron is nyereséges. Az egész lényege, hogy piacot teremtenek, és olyan szolgáltatást tesznek elérhetővé egyszerű felhasználók számára, amire semelyik konkurens sem volt képes (illetve nem is akart).

Az biztos, hogy ez egy jól előkészített és átgondolt lépés volt a Google részéről, mert az elmúlt években számos saját eszközt fejlesztettek, amik szükségesek az ilyen minőségű hálózat kiépítéséhez és gazdaságos üzemeltetéséhez. - a konkurencia pedig sehol sem tart ezen a téren!

Az árak csak említés szinten (mivel egyelőre csak és kizárólag Kansas City-ben lesz elérhető a szolgáltatás):

- csak internet 70$/hó

- TV-vel együtt 120$/hó (a NYT szerint jár majd hozzá egy Nexus 7 tablet is)

Reszkethetnek az internet szolgáltatók, ha a Google Fiber sikeres lesz Kansas City-ben, mert az teljesen biztos, hogy van elég tőkéje a cégnek, hogy országos - netán világ - szintű hálózatot építsen ki néhány éven belül!

Ti mit kezdenétek egy otthoni 1000 Mb/s-es internetkapcsolattal? Mivel tudnátok ekkora sávszélességet kihasználni?

Szólj hozzá!

Címkék: google internet online trend

2012.07.24.
15:38

Írta: RolFic

LinkedIn ráncfelvarrás - redesign?

A LinkedIn igyekszik felzárkózni a Facebook, Pinterest és a Google+ modern, minimál ám mégis felhasználóbarát dizájnjához, ahol minden esetben a News Feed áll a középpontban.

A LinkedIn-en ezidáig a profilok kapták a legnagyobb hangsúlyt, nem pedig a News Feed. Az újítás hatására remélhetőleg feltámad az élet a közösségi oldalon és jóval több időt fognak ott tölteni a felhasználók, mint most (17 perc). 

120724_minutes_facebook_tumblr_pinterest_linkedin.jpg

A News Feed a király?

A Facebook legnagyobb találmánya a News Feed, amitől képes volt az egykor fényesen ragyogó MySpace csillagát letaszítani az égről. De mitől olyan különleges a News Feed elgondolás? És miért is foglalkoztat ez minket annyira, hogy órákig el tudjuk szórakoztatni magunkat az ismerőseinkkel történt eseményekkel?

A válasz az emberi kíváncsiságban rejlik! Ezt az igényt kell a közösségi oldalaknak és a hírportáloknak kielégíteniük. Az jól látszik, hogy a Pinterest például nagyon jól megtanulta a leckét, sőt meg is újította az egész koncepciót, a maga kép centrikus news feedjével, aminek szintén sosincs vége.

Vajon a LinkedIn új megjelenése képes lesz odaszoktatni a usereket? Szerintem, részben igen, de a Facebook-ot meg sem fogja tudni közelíteni, ha bulvár mentes marad, már pedig illene neki annak maradni.

A LinkedIn ereje pontosan az, hogy ez egy szakmai közösségi oldal. Nem arról szól, hogy oda tesszük fel a családi fotókat, ott osztjuk meg, hogy rossz napunk van, vagy csináltattunk egy új tetoválást. Ezért a LinkedIn hírfolyama sosem lesz olyan érdekes és lebilincselő mint a Facebooké. De nem baj, a LinkedIn legyen csak 'Az Etalon Szakmai Közösségi Portál'. Ennél nem kell több, de ezért meg kell dolgozni és valóban felhasználóbarát weboldalt kell összehozni!

LinkedIn redesign = Facebook News Feed + Google+ fejléc

A fenti screenshotról láthatjátok ti is, hogy szinte mindent a News Feed-re tettek fel. A felület nem lett túlcicomázva, de már így ránézésre is barátságosabbnak tűnik, és valahogy olyan természetes érzetet kelt az emberben. Valami olyasmi köszön vissza, amit megszokhattunk, már a Facebook-on és egyéb weboldalakon, amelyek standard 2 hasábos elrendezést használnak.

Jobbat vártunk... de csak ennyit kaptunk. Összességében viszont ez is elég lesz most a LinkedIn közösségnek, mert már ettől is jobban használhatóvá válik a weboldal, és egyre inkább érdemes lesz többet foglalkozni a szakmai profil kialakításával és karbantartásával!

Ha még nem használnátok a LinkedIn-t, mindenképp itt volna az ideje!

Íme a legfőbb okok:

- profi online cv-t hozhatsz össze

- egyre több HR-es cég használja Mo-on is

- ezért, ha színvonalas profilod van, jó eséllyel megtalálnak és megkeresnek!

- sok hasznos, szakmai fórumnak lehetsz a tagja

- továbbá lehetőség van céges oldal létrehozására is (hasonlóan mint a Facebook-on)

1 komment

Címkék: facebook linkedin webdesign

2012.07.20.
10:42

Írta: RolFic

A Mashable is hibázhat...

Mint a legtöbb (online) marketinges én is az aktív Mashable olvasók táborába tartozom. Ahhoz, hogy képben legyek az online világ híreivel minden reggel szignifikáns időt szánok rá, hogy átfussam az RSS olvasómban az éppen aktuális híreket (persze van amikor ez elmarad).

Ma sikerült rábukkannom egy igen figyelemfelkeltő cikkre, miszerint az Amerikaiak 98%-a nem bízik az internetben (98% of Americans Distrust the Internet). Egy ilyen címre kénytelen voltam rákattintani, mert egyszerűen hihetetlen volt ez a hatalmas szám!

Az ördög a részletekben rejlik...

Amint elkezdtem olvasni a cikket, egész szépen be is bizonyosodott, hogy egyáltalán nincs rendben valami ezzel a statisztikával, ugyanis olyan cég készítette a kutatást, akinek érdekében áll ilyen kamu adatokat nyilvánosságra hozni!

Az a legjobb statisztika, amit magadnak "csinálsz"

A kutatást a Mancx nevű cég szponzorálta, aki "véletlen" éppen azzal foglalkozik, hogy megbízható válaszokat adjon, fontos üzleti kérdésekre. - Mancx is a Q&A business website. Elméletileg 1.900 főt kérdeztek meg a kutatás során, de azt ugye jól tudjuk, hogy jól irányított kérdésekkel egész pontosan meg lehet kapni azt a választ amit kapni szeretnénk.

Hitelvesztés a javából

A Mashable rendszeres olvasói közül sok más embernek is feltűnt, hogy ez egy hatalmas kamu kutatás és kamu cikk - nézzétek csak meg a kommenteket. Ami számomra érthetetlen, hogy egy ilyen komolynak tartott szakmai portál miért hoz le egy ilyen cikket? Ők nem gondolkodnak el rajta, hogy valami nincs rendben? Vagy simán csak van az az összeg, amiért bármit megírnak?

Az én szememben ez igazi hitelvesztés a Mashable részéről... és nem tudtam mellette szó nélkül elmenni

Szólj hozzá!

Címkék: statisztika mashable

2012.07.18.
15:16

Írta: RolFic

Mennyien kattintanak az AdWords hirdetésekre? - Infografika

Aki azt gondolta, hogy "senki" nem kattint a Google AdWords hirdetésekre az elég nagyot tévedett, ugyanis a Wordstream kutatása szerint, a kereskedelmi céllal történő ("High Commercial Intent") keresések esetén a felhasználók 64,6% előnyben részesíti a fizetett hirdetéseket az organikus találatokkal szemben!

Az egyik fő ok szerintem, hogy az AdWords hirdetések egyre inkább beépülnek a felhasználók fejébe, ezért nem különböztetik meg az organikus találatoktól. Ez a jelenség, véleményem szerint, az idősebb és fiatalabb generációknál egyaránt megfigyelhető. Az idősebbek alapból nem figyelnek az ilyen részletekre, mert maga az internet egy hatalmas újdonság, a fiatalabbak (tini korosztály) pedig már a hirdetésekkel teli internethez vannak szokva.

Mi a fizetett hirdetés sikerének a titka?

- színes, szagos, vastag betűs, marketing szagú - Vegyél, Most, Akár kedvezménnyel!

- kiemelt helyen és stílusban jelenik meg

- könnyedén testreszabható, optimalizálható, változtatható

- "hozzám szól" - képes pontosan kielégíteni a kereső személy pillanatnyi igényeit!

- valamint lépést tud tartani a folyamatos változásokkal

Ti mit gondoltok?

120718_google_organikus_talalat_vs_fizetett_hirdetes.png

Szólj hozzá!

Címkék: seo google adwords infografika

2012.07.16.
12:36

Írta: RolFic

Pinterelsz?

Az elmúlt héten egyik designer kollégámnak mutogattam a Pinterestet, hogy szerintem 'Designereknek kötelező'... és azóta én is kezdek ráérezni az ízére. Mi a Pinterest varázs? Nem tudom, de az biztos, ha regelsz és elkezded használni, kezdetben nehéz lesz abbahagyni.

Úgy gondolom, hogy nagyon jó kis oldal a Pinterest, és meglehetősen könnyen rá lehet kattanni, mert áldozatul esel a hatalmas információ áradatnak, ami az oldalon található. Az endless scrollnak köszönhetően pedig egyszerűen képtelen vagy legörgetni az oldal aljáig -> amitől hirtelen 1-2 órát el tudsz tölteni az oldalon.

A kezdeti lelkesedés azonban rettentő hamar lecseng, mert nem újul meg olyan gyorsan a tartalom az oldalon, mint mondjuk a Facebook esetén, ahova ugye mindenféle tartalmat fel tudsz tenni (szinte erőfeszítés nélkül a like és share gomboknak köszönhetően).

Jó lenne egy olyan weboldal, ahol lehetne látni a Pinterest felhasználói statisztikáit, de ilyen sajnos nincs, így nem tudok hozzájutni teljesen uptodate adatokhoz, de íme amit találtam.

A tavaly év végi és idén év eleji Pinterest láz teljes mértékben lecsengeni látszik, és már májusban megtorpant a felhasználók számának növekedése, illetve ha lehet hinni a görbének, akkor inkább csökken, mint nő. Mi lehet ennek a hátterében? Miért csengett le a láz 6 hónap után? A lenti értekezés talán választ adhat ezekre a kérdésekre...

Nem méjnsztrím, de miért?

Az oldal kifejezetten képes tartalmak összegyűjtésére és népszerűsítésére jött létre. A web, viszont nem csak képekből áll, annál inkább szöveges tartalmakból. Így nem minden téma kerül(het) ki Pinterestre, csak olyan amihez tartozik egy igényes kép is. - Ha nincs igényes, érdekfeszítő kép -> nem lesz repin és like sem = no interakció.

Legnépszerűbb témakörök:

- Otthon: 40%

- Kézművesség, DIY: 34%

- Termékek: 26%

- Vakáció: 25%

- Humor: 25%

- Utazás: 22%

- Inspiráció/Tanulás: 20%

- Gyerek: 14%

Nem könnyű pinterelni!

Ha Pinterelni akarsz, kénytelen vagy felrakni a Pin it! gombot a böngésződ eszköztárába, és belépni a Pinterest accountodba az adott böngészővel. Ez már nem olyan egyszerű és kézenfekvő, mint a Like / Share gombok nyomkodása. Így gátat szab az oldal terjedésének. 

Mi a helyzet Magyarországon?

Vajmi kevés olyan céggel találkozom, akik használnák a Pinterestet. Nincsenek pontos statisztikai adataim, de úgy gondolom, hogy maximum annyi felhasználója lehet, mint a Twitternek, amivel nem tud jelentős piaci rést szerezni, és üzleti szempontból valószínűleg nem érdemes vele foglalkozni (illetve nagyon keveseknek).

Mire használható leginkább a Pinterest?

Kép alapú információ gyűjtésére, fogyasztására és megosztására - Infografikák, Dizájn tárgyak, Divat cikkek, Utazási helyszínek, stb. Így jól használható saját és akár kollégáid tudástárának a bővítésére, frissítésére, és egy új látószög kialakítására.

Én mindenesetre azt gondolom, hogy egy próbát megér... a többit meg majd meglátod! Mert simán lehet, hogy hatalmas Pinterest rajongó leszel, ha pedig mégsem ott a lehetőség törölni magadat az oldalról, a regisztráció pedig pofon egyszerű!

Mit tegyen a Pinterest, hogy tovább tudjon bővülni?

- Legyen elérhető a felület számos nyelven - közösségi fordítás

- Tegyék egyszerűbbé a Pin It! használatát - böngésző bővítmények

- Népszerűsítsék az oldalt cégek számára - hogy egyre több helyen legyen Pin It! gomb

- Ne essenek kétségbe, ha nem tudják megközelíteni a FB számait, inkább koncentráljanak a nagyobb ROI-ra!

Szólj hozzá!

Címkék: online marketing trend pinterest

2012.07.11.
11:04

Írta: RolFic

HTML5 infografika

Az Überflip infografikája szerint a HTML5 terjedése megállíthatalan, és a fejlesztők jó része már ma is előszeretettel használja az új technológia nyújtotta lehetőségeket. Az online szakma már nagyon rég óta várt a HTML5 és CSS3 szabványokra, amelyek együttesen egy sokkal interaktívabb, gyorsabb, felhasználóbarátabb webet fognak eredményezni, és kiválthatják teljes egészében az Adobe Flash technológiát.

Legfontosabb pontok az infografikából:

- a fejlesztők 48%-a már most használ HTML5-öt (amit az IE 6-8-on kívül a legtöbb böngésző támogat)

- 2015-re a mobil alkalmazások 80%-a részben vagy teljes egészben HTML5-re fog alapulni

- a mobil alkalmazás fejlesztők 79%-a tervez HTML5-re átállni a közeljövőben

120710_html5_infographic_600_1602.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: html5 infografika

süti beállítások módosítása